Verlichting

Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 15 procent van de elektriciteit voor verlichting. Als je overbodig licht uitdoet, gloeilampen vervangt door energiezuinige lampen kan je tientallen euro’s per jaar besparen. En het is ook nog eens goed voor het milieu! De elektriciteit die gebruikt wordt om lampen te laten branden word opgewekt door het verbranden van gas of steenkool.

Dit veroorzaakt vervuiling en versterkt klimaatverandering. Energiezuinige lampen verlichten op een prettige manier zonder elektriciteit te verspillen. Een gemiddeld huishouden heeft nog 15 gloeilampen in gebruik. Als deze lampen door zuinige lampen vervangen zouden worden levert dit een besparing op van ongeveer 60 euro per jaar.

Energiezuinige lamp en het milieu

Energiezuinige lampen gebruiken tot wel 85% minder elektriciteit, dus ze belasten het milieu veel minder. Spaarlampen, led-lampen en tl-lampen zijn het energiezuinigst. Minder zuinig zijn gloeilampen en halogeenlampen.

Een werkende gloeilamp vervangen door een zuinige lamp is niet milieubelastend. De milieuwinst die ontstaat doordat de nieuwe energiezuinige lamp energie bespaart is veel groter dan de extra milieubelasting die ontstaat doordat je een gloeilamp weggooit.

Productie van energiezuinige lampen

Bij het produceren van energiezuinige lampen wordt er iets meer energie verbruikt dan bij de productie van gloeilampen. Echter levert een energiezuinige lamp tijdens het gebruik zoveel besparing op ten opzichte van de gloeilamp, dat dit nadeel ruimschoots overtroffen wordt.

Zet lampen uit

Je hoort vaak dat het steeds opnieuw aan en uitzetten van een zuinige lamp meer stroom zou kosten dan het continu laten branden hiervan. Dit is niet waar, wel zorgt het voor slijtage van de lamp.

Het is dus verstandig om al je lichten uit te doen als je de kamer verlaat, want anders verspil je elektriciteit en geld.

Een tijdklok kan helpen om lampen vanzelf uit te laten gaan, net zoals een lamp met een licht- of bewegingssensor. Deze zorgt ervoor dat de lamp vanzelf uit gaat als er niemand is. Bijvoorbeeld in de gang of in het toilet kan dit een goede optie zijn.