Ventilatie

Goede ventilatie is onder andere nodig voor je gezondheid. Een op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is er veel fijnstof aanwezig. Ventilatie is in veel huizen niet goed op orde en kan dus stukken beter. In moderne kierdichte huizen is ventilatie nodig, waar dit vroeger nog vanzelf ging door naden en kieren. Schone lucht moet het huis in waar vuile lucht eruit moet. Vervuilde lucht versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, vooral bij ouderen en zieke mensen. Door middel van ventilatie verlaagt de concentratie vervuiling in de lucht, vervuiling is niet helemaal te voorkomen.

Vocht en vervuiling in huis

Vochtproblemen tegengaan begint bij het voorkomen dat vocht in de woning terechtkomt. Maak de badkamer droog na het douchen, hang wasgoed buiten en laat oppervlakten na het schoonmaken niet te nat achter. Ventileer ook als het buiten vochtig weer is. In het algemeen is buitenlucht schoner en droger, zelfs als het vochtig is buiten.

Om vocht en ophoping van schadelijke stoffen tegen te gaan kunnen er ook aanpassingen gedaan worden aan de woning:

–         Zorg dat kamers afgesloten kunnen worden om tocht te voorkomen. Let er wel op dat de lucht voor gewone ventilatie wel ongehinderd door het huis kan

–         Zorg voor goede woningisolatie

–         Ventileer de kruipruimte en sluit de begane grondvloer af

–         Laat vochtdoorslag of lekkages snel repareren

Schadelijke stoffen in huis

Behalve het feit dat (mee)roken schadelijk is, versterkt roken in huis ook de gevolgen van andere schadelijke stoffen in huis. Als er een open geiser in de woning is moet deze vervangen worden door een gesloten toestel, dit voorkomt dat verbrandingsgassen in de woning komen.

Frisse lucht

Voortdurende luchtverversing is de beste manier om de lucht in huis gezond te houden. Frisse lucht die binnen komt en vocht en vervuilende stoffen die verdwijnen. Hoewel dit eenvoudig klinkt is dit toch in de meeste huishoudens niet goed geregeld. Er wordt wel vaak even ‘gelucht’ maar er is geen continue aanvoer van frisse lucht om de vervuilde lucht af te voeren.

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijk ventilatie wordt door de meeste huishoudens gebruikt, namelijk bijna zeven op de tien.

De eenvoudigste manier van ventileren is door continu een raam of ventilatierooster open te houden. Als je last hebt van wind of van geluid zijn deze roosters ook te vervangen door speciaal ontworpen roosters.