Isolatiechips: uitleg en voor- en nadelen

Isolatiechips zijn, zoals op de website van bijvoorbeeld Fihuma te lezen is, geschikt voor het isoleren van de vloer van de kruipruimte. Het is ook wel te herkennen als piepschuim chips of isochips. De isolatiechips zijn gemaakt van het isolatiemateriaal EPS. Dit is geëxpandeerd polystyreen. Hoe worden isolatiechips over het algemeen toegepast? Wat zijn nu precies de eigenschappen? En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen?

Wat zijn isolatiechips?

Het is een isolatiemateriaal dat voor het isoleren van de kruipruimte wordt gebruikt. Polystyreen is een piepschuim, wat bestaat uit water- en koolstof. Net zoals alle isolatiematerialen bevatten isolatiechips speciale isolatieparels en lucht. Op deze manier wordt een ruimte goed geïsoleerd. De isochips van piepschuim worden in de kruipruimte (onder de vloer) geblazen of gestort. Het is een materiaal dat goed tegen druk kan.

Nadelen isochips

Het isolerend vermogen van de isolatiechips is matig te noemen. Andere isolatiemateriaal voor kruipruimtes zijn schelpen, isolatiematrassen en -parels. Voor warmte isolatie zijn PUR, isolatiekussens of -platen geschikt. Op het gebied van brandveiligheid scoort dit product redelijk. Verder moet je voor de toepassing van isochips genoeg ruimte hebben. Ze moeten namelijk worden toegepast in een laag van ongeveer 30 centimeter, anders bereik je niet het juiste effect. Deze ruimte moet wel in een kruipruimte zijn.

Voordelen isochips

Isolatiechips worden met name ingezet om vocht te bestrijding. Het is een geschikt materiaal dat geen vocht opneemt en wat blijft drijven. Ze verlagen de luchtvochtigheid in een kruipruimte met 20 tot 40 %. Verder is het bestand tegen rot en schimmelvorming. Ook qua duurzaamheid zijn isochips heel geschikt. Het is niet gevoelig voor slijtage, breekt niet af en is te recyclen. Het is geurloos, waardoor er geen geuroverlast zal zijn. Dit komt doordat het chloor- en cfk vrij is. Indien je de kruipruimte nog een keer in wil, zijn de chips gemakkelijk aan de kant te schuiven.