Isolatie

Goede isolatie in een woning zorgt voor meer comfort in huis en ook voor lagere energiekosten! Behalve dat dit voordelen voor jezelf heeft is dit ook nog eens goed voor het milieu. Zonder isolatie gaat er veel warmte verloren via ramen, buitenmuren, het dak en via de vloer op de begane grond. Met goede isolatie ga je dit tegen, waardoor je minder hard hoeft te stoken met de verwarming. Hierdoor verbruik je minder gas, dus zorg je voor minder uitstoot van broeikasgassen. Ook zorgt isolatie dat het comfortabeler wordt in huis.

Investeren in isolatie verdient zichzelf terug, want je bespaart geld op je energierekening. Vooral in oudere huizen is een grote winst te behalen. Oude huizen kunnen tot wel 1000 euro per jaar op energiekosten besparen!

Comfort in huis door isoleren

Het comfort van je woning gaat omhoog door isolatie. Isolatie gaat namelijk tocht en warmteverlies tegen. Hierdoor ervaar je minder condens op de ramen, warmere voeten en ook minder geluidsoverlast van buiten.

Wat kan ik isoleren?

Er zijn een aantal plekken in huis waar je kunt isoleren. De meest genoemde plekken zijn op zolder, onder de vloer van de begane grond, de buitenmuren, de ramen en naden en kieren dichtmaken. Hieronder zie je een tabel met de eventuele gevolgen en de verwachtte kosten voor de isolatie:

Maatregel Eenmalige installatiekosten* Besparing per jaar op gas*
Isolatie zolder € 4.000 € 600
Isolatie vloer begane grond € 1.000 € 200
Isolatie buitenmuren € 2.000 € 550
Vervangen enkelglas € 3.000 € 300
Dichtmaken naden en kieren € 1.000 € 50

* Dit is per huis verschillend, de bedragen zijn gemiddelden

Meerdere maatregelen tegelijk nemen

Het is belangrijk dat als een huis meerdere isolatiemaatregelen nodig heeft je de planning overlegt met een deskundige. Als je niet alle isolatie in één keer doorvoert moet je niet zomaar beginnen met de isolatie die de meeste besparing oplevert. Als je bijvoorbeeld dubbelglas plaatst in een slecht geïsoleerde woning, kan dit vocht neerslaan op buitenmuren of vloeren.

Waar moet je op letten bij isolatie

–          Kies isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde, bij glas juist lage U-waarde)

–          Zorg dat het goed wordt aangebracht

–          Dek het isolatiemateriaal goed af tijdens het plaatsen

–          Controleer jaarlijks of naden en kieren nog goed dicht zitten en vernieuw indien nodig de isolatie