Huishoudelijke apparaten

Elektrische apparaten worden steeds energiezuiniger. Toch daalt het elektriciteitsverbruik nauwelijks omdat huishoudens steeds meer apparaten hebben. Je kunt besparen als je energiezuinige apparaten koopt (herkenbaar aan energielabel), je ze slim gebruikt en de apparaten niet op stand-by zet maar echt uitzet. Sluipverbruik kost een huishouden zo’n 450 kWh per jaar. Twee derde hiervan is te wijten aan het feit dat de apparaten niet compleet uit maar op stand-by staan. Apparaten volledig uitzetten bespaart niet alleen energie uit fossiele brandstoffen maar ook tientallen euro’s.

Energielabel

Elektrische apparaten zoals een wasmachine, droger, televisie of stofzuiger hebben een energielabel die laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Op het energielabel staat ook het gemiddelde verbruik van kWh per jaar.

Eigen gebruik besparing

Hoewel een energielabel wel aangeeft of een apparaat energiezuinig is of niet, is vooral de manier waarop het apparaat gebruikt wordt bepalend voor het energieverbruik. Het verbruik is te verminderen op deze manieren:

–          Efficiëntie, gebruik bijvoorbeeld de wasmachine pas als de trommel vol is

–          Lees de gebruiksaanwijzing goed door, hier kunnen bespaartips instaan voor het apparaat

–          Verminder het sluipverbruik door het apparaat compleet uit te zetten

Bespaarstekker

Het kan lastig zijn om elke keer de stekker uit het stopcontact te halen om het apparaat helemaal uit te zetten. Tussen het apparaat en het stopcontact kan je dan een bespaarstekker zetten, die de stand-by stand volledig uitschakelt.

Er zijn veel verschillende bespaarstekkers, onder andere voor een televisie met dvd-recorder, de computer met randapparatuur maar ook voor elektrische boilers en kantoorapparatuur. Deze werken op verschillende manieren dus het is verstandig om je goed te laten informeren door de leverancier van de bespaarstekker.

Televisie

Bijna een kwart van ons wakkere leven brengen we door voor de televisie. Het loont voor het milieu en voor je portemonnee om dit energiezuinig te gebruiken en bewuste keuzes te maken bij de aanschaf. Let hierbij op het formaat en type. Een groot scherm verbruikt bijvoorbeeld meer stroom dan een klein scherm. Ook is een Led-LCD-tv veel zuiniger dan een plasma tv.

Ook bij de computer is het verstandig om energiezuinige keuzes te maken. Zo is een laptop een betere keuze dan een desktop als je vergelijkt op energiegebruik en het aantal grondstoffen dat nodig is. Een tablet is het meest energiezuinig.