Een slimme thermostaat aanschaffen?

Tegenwoordig kun je bij de meeste energieleveranciers een slimme thermostaat krijgen. Het maakt niet uit of je een nieuw energiecontract afsluit of dat je al jaren klant bent. Er geldt dan echter wel meestal een minimale contractsduur. Daarnaast wordt er door de energieleverancier een eenmalig aanschafbedrag in rekening gebracht. Het is ook mogelijk slimme thermostaten los te kopen, maar dat kan best prijzig uitpakken. Je moet dan namelijk rekening houden met kosten voor het installeren, slimme stekkers voor huishoudelijke apparaten, en eventuele andere benodigde electronica. De kosten voor het laten installeren van een slimme meter kunnen variëren tussen de € 60 en € 85.

Enkele voorbeelden slimme thermostaten

  • Anna: De slimme thermostaat is ontwikkeld door de Nederlandse Energie Maatschappij en Plugwise.
  • Toon: Deze thermostaat is ontwikkeld door Eneco. Toon is vierkant van vorm en heeft een handig touchscreen. Via een mobiele app kan de gebruiken het apparaat bedienen.
  • Nest: Nest is sinds 2011 op de energiemarkt actief, met een moderne look van het apparaat. De Nest wordt aangeboden bij een contract van Essent.
  • E-thermostaat: De E-thermostaat is een alternatieve optie voor Nest van Essent. De E-thermostaat heeft een bewegingssensor en beschikt daarom over de mogelijkheid de temperatuur lager te schakelen wanneer je het huis verlaat.
  • EnergieAssistent: De EnergieAssistent van E-On biedt een compleet pakket voor het bijhouden van het energieverbruik in huis.
  • De Delta Comfort Wijzer: Deze slimme thermostaat is ontwikkeld door de Zeeuwse energieleverancier Delta. Wanneer je de drie ‘smart plugs’ installeert, dan kun je alle verschillende apparaten apart van elkaar bedienen of programmeren.
  • Qbox: Met deze thermostaat krijg je inzicht in jouw gasverbruik, elektriciteit en de opbrengst van jouw zonnepanelen. Het energieverbruik is inzichtbaar per dag, week of maand.

bron: EasySwitch.nl